2013. július 9., kedd

ÚT A DUPLA NULLÁIG

Az újonnan ölésre is felhatalmazott ügynökünk korán kezdte a színész szakmát. Már hat éves korában kacérkodott a színészettel, debütálását pedig egy általános iskolai darabban, az Oliver!-ben láthatta a nagyérdemű. Ahogy a mondás tartja, minden férfi mögött áll egy nő, aki támogatja: a színész édesanyja, Carol Olivia Craig végigkísérte fia egész pályáját.

Az itjú Dániel középiskolában több Shakespeare-darabban is szere- K“ pet kapott, majd tizenhat éves ko- AL. rában felvételt nyert a National Youth Theatre-be. Ez a lehetőség igazi mérföldkőnek számít az életében, innen­től ugyan lassan, de biztosan felfelé ívelt a karriere. Később Londonban zene és dráma tagozaton tanul tovább, olyan ne­vekkel, mint például Ewan McGregor vagy Alistair McGowan. 1991-ben elvé­gezte az iskolát, majd nem sokkal később meg is kapta első szerepét: 1992-ben de­bütált az Egyedül a rinqben című film-
ben. Szintén ebben az évben házasságot kötött a skót színésznővel, Fiona Loudonnal, és megszületett lányuk, Ella Craig. Házassága rövid életű volt, mind­össze két évig tartott, nem úgy, mint a színészi pályája.
Az Egyesült Királyságban a BBC 2-en játszott sorozat. Our Friend in the North tette ismertté. Nem sokkal később szere­pet kapott a Lara Croft: Tomb Raider ak-
Kénytelenek vagyunk a titkos ügynök szerepet a karrier középpontjába állítani, egyrészt, mert aktuális, másrészt, mert ez egy olyan megtiszteltetés és immár le­gendás szerep, ami talán kevés van a filmtörténelemben - ha akad egyáltalán ehhez fogható.
Kezdjük talán egy érdekes ténnyel, mégpedig azzal, hogy az első Bond film idősebb, mint Dániel Craig. James Bond 1964-ben jelent meg először a filmvász­non, míg Craig csak ez után négy évvel
született. Dániel első bondos élménye a Roger Moore főszereplésével készült Élni és élni hagynihoz (1973) kapcsolódik, melyet még édesapjával látott.
A 2006-os Casino Royale-lal ő is beállt a legendák sorába - Sean Connery, Roger Moore,Tlmothy Dalton és Plerce Brosnan után. Igazi vízválasztó volt ez az életében, nem kis tehert jelentett számára egy ilyen klasszikus figura megtestesítése. Még le se forgatták a filmet, személyét il­letően máris ellenérzései voltak a közön­ségnek. Ez saját bevallása szerint rendkí­vül zavarta, hiszen úgy bírálták, hogy még nem is látták a filmet. Mindenesetre a rajongók felől érkező nyomás csak még jobban sarkallta arra, hogy jó alakítást nyújtson. Mint „új Bondot", egyébként a korábbi 007-es ügynökök is támogatták és megfelelőnek találták a szerepre. Miután a film megjelent a mozikban, egyre többen elismerték Craig alakítását.
Szereplése olyan sikeresnek bizonyult, hogy 2008-ban, A Quantum csendje ben, majd 2012-ben, a 007-Skyfall-bán folytat­ta sportkocsis munkáját. Utóbbi rész ok­tóber hatodikén startol a mozikban. Friss értesülések szerint Craig további két szer­ződést is aláírt, és ha minden igaz, 2014 őszén, majd 2016 őszén kerülnek moziba az új filmek. Az elvárások magasak voltak vele szemben, de úgy tűnik, megütötte azt a bizonyos lécet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése