2013. július 9., kedd

Az elpusztíthatatlanok

Kissé hihetetlen, de annál mellbevágóbb Matt Bondurant története. A harmincas évek Amerikájában igazi western-környezetben játszódó sztori gengszterfilm-alakot öltve jelenik meg a vásznon, és bár egyedi stílusa mellett „pusztán" remek alakításokat tartogat, John Hillcoat filmje így is Arany Pálma-jelöléssel, és a kritikusok egyöntetű elismerésével büszkélkedhet.

Igaz történetet dolgoz fel a Fékezhe-tetlen, amely John Hillcoat rendező és NickCave Immáron negyedik közös alkotása. Előző munkáik ismertetőjegyei ezúttal is megmaradtak, nevük láttán szinte biztosak lehetünk benne, hogy nem gyerekfilmre váltottunk jegyet: a Matt Bondurant 2008-as The Wettest Country In the World című műve alapján készült film néhol viccesen amatőr, máshol vérprofi, de legfőképpen kegyetlenül brutális. A helyszín a múlt század harmincas éveiben járó Virginia állam, amikor is a gazdasági világválság és az éppen érvényben lévő szesztilalom apropóján illegális szeszfőzdék tucatjai működnek - az egyik éppen három főhősünk, Forrest (Tóm Hardy), Howard (Jason Clarké) és Jack Bondurant (Shla LaBeouf) kezei alatt. Legendák ők, igazi túlélők, akik elpusztíthatatlanok, és uralják a félelmet. Ezt azonban nem mindenki gondolja így, hiszen míg a három - de leginkább a legkisebbik - fivér a pénz mellett a női nem oltárán is áldozni akar, felbukkan a helyi maffia atyaúristene, Floyd Banner (Gary Oldman), valamint a kisváros új körzeti megbízottja, Charlie Rakes (Guy Pearce), akik szintén szakítani akarnak a buliból, megkezdődik tehát a hajsza az értékes nedűért, a haszonért és magáért a túlélésért.


A film műfaját tekintve valahol a spagetti westernek és a gengszterfilmek közé tehető, nem hiába mondta a Fékezhetetlen kapcsán a filmet forgatókönyvíróként és zeneszerzőként jegyző rocker, Nick Cave, hogy „wangster". Pörgős, izgalmas jelenetei miatt az akció azonban ugyanígy ráhúzható, sőt nem ritkán durva, erőszakos és túlzottan naturalisztikus képei ezen is jócskán túlmutatnak. Hogy ezekre miért van szükség, valójában nem tudni, mindenesetre az sokat elmond, hogy a golyózápor, élő egyenesben elvágott torok vagy valósággal péppé vert arc még közel sem a legkíméletlenebb borzalom, ami a nézőre vár. Mindemellett igazi felüdülésként értékelhető a - ha csak felületesen is, de - jelen lévő szerelmi szál, amelyet két gyönyörű színésznő, Jessica Chastain és Mla Wasikowska varázsol a vászonra - pár pilanat erejéig elfeledtetve velünk a látott, valamint még várható szörnyűségeket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése