2013. július 16., kedd

Larry Hagman élete

Larry Martin Hagman (Fort Worth, Texas, 1931. szeptember 21. – Dallas, Texas, 2012. november 23.) amerikai színész, filmrendező, producer. A magyar közönség elsősorban a Dallas című televíziós sorozatból ismerheti.




Élete:
Színházi színészként kezdte karrierjét, később filmszerepekre szerződött. Első híres szerepét az 1965 és 1970 között futott Jeannie, a háziszellem (I Dream of Jeannie) című filmsorozatban kapta, melyben egy űrhajóst alakított. Világhírűvé a Dallas című sorozat főszereplőjeként vált.

Feleségével, a svéd származású divattervező Maj Axelsonnal 1954-től haláláig élt házasságban, két gyermekük született. Tévesen úgy vélik sokan, hogy súlyos alkoholizmustól szenvedett, valójában sosem itta le magát a teljes részegségig, elmondása szerint csak annyit, hogy az alkoholtól hangulatba jöjjön, ennek ellenére sosem volt részeg. Ez a fajta ivás azonban rosszul hatott a májának, s 1995-ben májátültetésen esett át, 2003-ban új májának egy részét eltávolították. 2002-ben magánprogram keretében Budapesten járt, ahol ellátogatott a Hungarotransplant központjába.

Az 1980-as években magánvagyonából befektetett az olajszakmába, de milliókat vesztett vele. Támogatta a napenergia mint megújuló erőforrás hasznosítását, környezetvédőként is tevékenykedett. Egy dallasi kórházban, rákban hunyt el, 81 évesen. Hollywoodban számos színésztársa emlékezett meg róla. Patrick Duffy és Linda Gray is úgy fogalmaztak: Hagman az egyik legjobb barátjuk volt, akivel nagyon jó személyes kapcsolatot is ápoltak




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése