2013. július 9., kedd

MÁR A JÖVÖ SEM A RÉGI

Hollywood még mindig nem unta meg gyártani az újabb és újabb remake-eket, az önmásolás viszont nem kifizetődő. Jó példa erre a Total Recall Idei feldolgozása. A százhuszonöt millió dollárba kerülő film még a felét sem hozta vissza az USA-ban, s bár a többi országban nyereséget termelt, mégis a nyár egyik legnagyobb buktájaként fogunk rá emlékezni. Van ennek így értelme?


Az 1990-es eredeti több szempontból Is jobb az új változatnál. Mind a karakttá terek, mind a scl-fi elemek, de még a cselekmény is szórakoztatóbb és érdekesebb. Persze nehéz egy Ilyen ötletes sztorit úgy figyelemfelkeltővé tenni, hogy már elsütötték egyszer. Az Emlékmásnak nem is sikerül.

A jövőben járunk, ahol Is az átlagos munkás Dougnak rémálmai vannak, rossz a közérzete, ezért elmegy a Recall nevű céghez, ahol szép emlékeket kaphat. Az eljárás közben rajtaütnek a rendőrök, mondván Doug egy kém. Hősünknek fogalma sincs arról, ml zajlik körülötte, de az addig sem. meghitt világa innentől kezdve fenekestül felfordul. Felesége megpróbálja meggyilkolni, és eddig nem Ismert emberek sietnek a segítségére.

A remake egyetlen dologban szárnyalja túl az eredeti verziót. Gondolom, nem kell ecsetelnem, hogy a látványról van szó. A film vizuálisan gyönyörű, ennek pedig tökéletes táptalajt biztosít a futurisztikus környezet és az érdekes kütyük. Ezt leszámítva tényleg nem tudom, mi értelme volt elkészíteni, hisz egy sablonos és érdektelen tucatakció-filmet tisztelhetünk a Totál Recall 2012-es változatában (és még a Marsra sem jutunk el). No, de próbáljunk meg elvonatkoztatni attól, hogy ez egy remake.


A történetben eszközöltek minimális változásokat, ám ahelyett, hogy a cselekmény változatosabb lenne, pont, hogy egyhangú filmet kaptunk. A karakterek nincsenek kibontva. Természetesen Doug a legérdekesebb személy, de róla is csak keveset tudunk meg. Egyszerűen nincs karizmája a főhősnek, ez viszont nem Colin Farrell hibája. A készítők olyan dolgokat bagatellzállnak el, hogy olykor a hajamat téptem. A logikátlanságokon még túl lehet lépni, de a fizika törvényeivel sincsenek tisztában, az Is tény. A huszadik tűzharc után pedig már borzasztóan Irritált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése