2013. július 10., szerda

AZ ARANY OROSZLÁN ÚJRA GAZDÁRA TALÁLT




A lagúnák fővárosa immár 69. alkalommal rendezte meg a Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 29 és szeptember 8 között. A filmtörténelem legidősebb és egyik legnívósabb európai fesztiválja (Velencénél már csak Cannes híresebb és invitál meg több világsztárt) a fantasztikus filmrepertoár mellett idén is tartogatott meglepetéseket, sőt az olasz sajtó nagyobb hangsúlyt fektetett a szétszórt zsűrire és annak zavaros ítéleteire, mint magára az eseményre...

Az idei gála eredménye sokak számára meglepetést okozott, ugyanis a minden várakozást felülmúló The Master helyett a nyertes Kim Ki-duk filmje, a Pietá (Irgalom) lett. A küzdelem meglehetősen szoros volt, a Michael Mann amerikai rendező által vezetett zsűri az utolsó pillanatban ítélte a koreai filmnek a díjat. Az Arany Oroszlán átadásának történelmében először fordult elő, hogy a rendező énekelve vette át a díjat. Kim Ki-duk népe előtt tisztelegve egy koreai népdallal kedveskedett a közönségnek.

A koreai rendező drámájának központjában Kang-do áll, aki az utcán, bűnözés és rablás között nőtt fel, nem ismerve a szereteted gyengédséget. Uzsorásként egyetlen feladata, hogy erőszakkal visszaszerezze ügyfeleitől a pénzt. Élete azonban különös fordulatot vesz, mikor egy nő az édesanyjaként mutatkozik be neki.

Azonban a legjobb rendezés díját, az Ezüst Oroszlánt már az amerikai rendező, Paul Thomas Anderson vihette el a The Master című művéért. A film története Dodd, egy vallásalapító és Freddie, a II. világháborúban kiégettférfi kapcsolatán alapul. Szoros barátságukat először a hit tartja össze, mely a feltétel nélküli bizalomról és szeretetről szól. Freddie azonban kezd ráébredni, hogy ez a hitszemlélet sokkal inkább tönkre teszi az életét és a mélybe taszítja, mintsem kigyógyítaná problémáiból. A szcientológiára kísértetiesen emlékeztető momentum nem a véletlen műve, hiszen a rendező Lancaster Dodd karizmatikus alakját az alapítóról, L. Ron Hubbardról formázta, sőt, a filmben elhangzottak is a vallást és annak szemléleteit támasztják alá.

A Volpi-kupát, azaz a legjobb színésznek és színésznőnekjáró díjat idén három nagyszerű művész kaphatta meg. A férfiak kategóriájában Philip Seymour Hoffman és Joaquin Phoenix (The Master) megosztva (a zsűri döntésképtelenségének és szétszórtságának ered-
ményeképpen), míg női kategóriában Hadass Yaron (Fill the Void) győzedelmeskedhetett.

Az Arany Orsellát, azaz a legjobb forgató-könyvnek járó díjat ebben az évben Olivier Assayas francia rendező és író vehette át Apres Mai.

Bár az olaszok nem nyerhettek a legjobb film kategóriában, három filmjük közül kettő díjra váltotta nevezését. A legjobb fiatal színész díját a 24 éves Fabrizio Falco kapta, aki szerepelt többek között az Éstato il figlio és a Dormant Beauty című, olasz-francia co-produkcióban is.

A technikai különdíjat Daniele Cípri vihette haza É stato ii figlio című filmjével. A zsűri különdíját (mely az Ezüst Oroszlán díjátadásának idején történt meg egy véletlen, de annál nagyobb baklövés során), Ulrich Seidl osztrák rendező, Paradies: Claube című filmje érdemelte ki.

Bár mi nem szerepeltünk a Filmfesztivál programjában, a magyar részvétel mégsem maradt el. Fligauf Bence Csak a szél című alkotása is bekerült a közé a három legjobb játékfilm közé, melyet az Európai Unió minden országának nyelvére lefordítanak, és unió-szerte mindenhol levetítik. A Lux-díj versenyművei a szerdai nyitónapon vehettek részt.



A februárban megrendezett Berlinarén Ezüst Medve díjjal és Amnesty International díjjal, majd júliusban, Párizsban a Paris Cinema fődíjával jutalmazott film szeptemberben kezdte meg amerikai körútját, debütálása a Torontói Filmfesztiválon kezdődik meg. Ha mindez nem lenne elég, és nem dagadna a mellünk eléggé a büszkeségtől, az Oscar-díjra nevező bizottság a legjobb idegen nyelvű film kategóriájába Fligauf filmjét választotta. Versenytársai, Jankovics Marcell Az ember tragédiája és Bergendi Péter A vizsga című műve szintén megosztotta a bizottságot, de a többség a romagyilkosságról szóló drámát választotta.

AZ ARANY OROSZLÁN ÚJRA GAZDÁRA TALÁLT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése